Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A Fal

A Westeros északi csücskében húzódó Fal a kontinens (és talán az egész világ) leghatalmasabb építménye. A legenda szerint Építő Brandon, a Stark ház mitikus ősatyja építette a Hősök Korában, miután óriási véráldozatok árán sikerült visszaszorítani a Másokat a messzi északra. A Fal Westeros északi felének egy szűkületében épült fel, iszonyatos mennyiségű kő, föld és jég felhasználásával. A végeredmény egy hatalmas, mintegy 300 mérföld (kb 480 km) hosszú és 700 láb (kb 210 m) magas építmény lett, ami elég széles volt ahhoz, hogy több lovaskatona is egymás mellett haladhasson rajta. Arról is vannak adatok ugyanakkor, hogy a Fal nem mindig volt ilyen nagy, jelenlegi méreteit többszáz év alatt érte el.

A Fal tövében sorakozó őrposztok közül legnagyobb a Fekete Vár (Castle Black), amely nagyjából a Fal felénél áll. Érdekesség, hogy ettől keletre a Fal gyakorlatilag nyílegyenes, míg nyugat felé kanyargósabb, követi a domborzatot, kihasználva az általa biztosított előnyöket. A hagyomány szerint Építő Brandon az Erdő Gyermekeinek segítségét is kérte a művelethez, akikkel együtt olyan varázslatot is beleszőttek a Falba, amely távol tartja a Mások gonosz hatalmát a délre elterülő területektől.

A Fal őrzésére hamarosan megalakult az Éjjeli Őrség (Night's Watch), akiknek a feladata a tényleges őrzésen kívül a Fal gondozása volt. Kezdetben rendkívül sokan voltak, ezt mutatja az is, hogy tizenkilenc kisebb-nagyobb vár volt a Fal tövében, amelyet a Fekete Testvérek működtettek. Hogy az embereket elláthassák, az őrség örökbe kapta a Faltól ötven ligáig délre nyúló területeket. Először Brandon Stark mintegy huszonöt ligányi területet adott az Őrségnek, ezt nevezték Brandon Adományának. Több ezer évvel később, Hódító Aegon unokája, I. (Békítő) Jaehaerys Targaryen és felesége, a Jó Alysanne királyné meglátogatták a Falat, és a királyné olyannyira meghatódott a védők bátorsága láttán, hogy további huszonöt ligás földsávot adományozott az Éjjeli Őrségnek.

A Falat védők birtokai tehát a Faltól ötven ligányira, mintegy százötven mérföldnyire terülnek el, az itt élő parasztok az Éjjeli Őrségnek adóznak, és a befolyt jövedelemből ruházták és fegyverezték fel az őrség katonáit, illetve tartották karban a Falat és az őrposztokat.

Habár egyetlen esetről se tudunk az évezredek folyamán, amikor a Mások megtámadták volna az ellenük emelt Falat, az északon élő Vadak ugyanakkor számos támadást vezettek ellene. Noha a Vadak számos, egymással is rivalizáló törzsre tagolódnak, időről időre egy "Falon Túli Király" össze tudta fogni őket, és ilyenkor általában délre vonultak, hogy áttörjenek a Falon. Ez azonban még mindeddig sikertelen volt, köszönhetően a Vadak kőkorszaki felszerelésének és fegyelmezetlenségüknek, így még sosem tudtak átjutni a Falon. Hogy az esetleges rajtaütésnek elejét vegyék, az Éjjeli Őrség a Fal teljes hosszában fél mérföldes sávban kiírtotta az erdőt a Faltól északra.

Mivel az évezredek alatt a Falnak egyetlen olyan komoly kihívással sem kellett szembenéznie, mint aminek elhárítására készült, az állapota szépen lassan romlott. Egyre kevésbé számított komoly dicsőségnek az, ha valaki a Falon szolgált, és így az őrség létszáma és harcereje folyamatosan apadt.

Robert király uralkodása alatt a tizenkilenc őrposztból tizenhat elhagyatottá vált, csak a központi Fekete Vár, a Keleti Őrség (Eastwatch-by-the-Sea) és a Fal nyugati végén álló Árnyéktorony (Shadow Tower) ad otthont őröknek, a köztes területet megfeszített munkával próbálják rendben tartani és őrizni.