Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A sorozatról, kezdőknek

Köszönjük az írást Bruzsy-nak!

A George R. R. Martin által teremtett fantáziavilág egyik legnagyobb előnyeként a komplexitását szokták emlegetni - ez ugyanakkor egy hatalmas hátrány is lehet, főleg azoknak, akik frissen ismerkednek a Tűz és Jég dala-ciklus történetével. És az április közepén kezdődött HBO-sorozat után egyre több ilyen ember van.

Nem tudod követni, hogy ki kicsoda a Trónok harcában? Mi áll a cselekményt alapvetően meghatározó konfliktusok hátterében? Hol is járunk pontosan Westeros hatalmas kontinensén?

Nem olvastad a regényeket, de a sorozatot így is minden részletbe menően érteni akarod? Vagy olvastad, de már olyan régen, hogy nem emlékszel a részletekre? Akkor ez az írás neked készült. Fontos megjegyezni, hogy ez csak egy kivonat Westeros történelméből - sok mindent kihagytam és leegyszerűsítettem, hogy ne legyen túl tömény. Ha többet tudni akarsz róla, akkor ajánlott elolvasni a regényeket. A Családoknál is csak az első kötetben (és évadban) fontos szerepet játszókat említem.

Kösd be az öved, és vessük bele magunkat a Trónok harcának fantasztikus világába.

Westeros története

A történet elsőszámú helyszíne egy Westeros nevű kontinens. E körül, illetve az itt elhelyezkedő hatalmas birodalom irányítása körül forognak elsősorban az események.

Westerosról tudni érdemes, hogy az évszakok nem a mi általunk megszokott ütemben váltják egymást: egy-egy évszak akár évekig, évtizedekig is eltarthat. Így máris sokkal több értelmet nyer a sorozat (és az első évadának központjában álló Stark-ház) mottója: "Közeleg a tél". Lassan vége kell lennie a hosszú nyárnak, és évekre beborítja majd a kontinenst a hideg, a sötétség - allegória-gyanús, nem?

Mint általában a részletes fantasy-világoknak, Westerosnak is megvan a maga előtörténete. Úgy képzeljük el ezt, mint a Szilmarilok volt a Gyűrűk Urához képest: a történet megértéséhez nem szükséges, de azért nem árthat tudni néhány dolgot.

12 ezer évvel történetünk indulása előtt Westerost apró, tünde-szerű lények, az Erdő Gyermekei (és egyes mondák szerint óriások) uralták. Ekkor érkeztek meg az első emberek a kontinensre, akik kisebb háborúskodás után békét kötnek az Erdő Gyermekeivel. Átveszik azok vallását, az Isteneiket, északon rendezkednek be.

4 ezer évvel később egy hosszú tél során messze északról furcsa, démoni teremtmények érkeznek, a Mások. Semmit se tudunk róluk, csak hogy kis híján kiirtják az emberiséget. Végül sikerül legyőzni és messzire visszaszorítani őket. Északon felépül a több száz kilométeres Fal, és megalapítják az Éjjeli Őrséget - a fekete ruhás testvériség célja, hogy életüket Westeros megvédésének szentelik. A Mások eltűnnek, és ezután már csak a mondákban emlékeznek rájuk, az Elsők pedig megalapítják Észak Királyságát, amit a Stark-ház ural.

Évezredekkel később, de még mindig messze a múltban, újab emberek érkeznek Westerosra: az andalok. Azt beszélik, értenek a mágiához, és az Elsőkkel szemben Hét Istent tisztelnek. Hosszú háborúskodás során az Erdő Gyermekei kihalnak, de Északot nem tudják megsemmisíteni. Délen rendezkednek be, és hat királyságot alapítanak maguknak.

Keletről, Valyriából, a Targaryen család Westerosra menekül, magával hozva három sárkányt a kontinensre.

Hódító Aegon és a Hét Királyság

Bővebben: Aegon hódítása, a Királyi Testőrség.

300 évvel történetünk kezdete előtt a hat királyság és Észak békében él egymás mellett. Ekkor jön el a Sárkánykői Targaryen-dinasztiából származó Aegon, aki a "Hódító" nevet kapta a történelemben, joggal. A sárkányok segítségével elfoglal a hét királyságból hatot, új fővárost építtet Királyvár néven. Nőül veszi két húgát, hogy ne keverje nemesi "sárkányvérét" nála alantasabbakkal (ez a szokás később is megmarad a Targaryenek között). A Targaryen-család uralma alatt a hatalom megszilárdul, majd a hetedik királyság is csatlakozik hozzájuk.

Létrejön két fontos intézmény: a Királyi Testőrség és a Király Segítője. Előbbinek a célja a király életének mindenáron történő megvédése, ezért mindent feláldoznak: a testőrség hét tagja lemond minden vagyonáról és örökségéről, családalapítási jogáról. A Király segítője pedig a királyi hatalom megtestesítője, egyfajta Kancellár és legfőbb tanácsos. Emellett a király munkáját segíti még az ún. Kistanács is.

Az évszázadok során a sárkányok (távol Valyria tüzétől) elgyengülnek, majd végül kihalnak.

A Targaryenek elűzése

50 évvel a történet kezdete előtt a király, II. (őrült) Aerys, Segítőjévé a Lannister-család fejét, Tywin Lannistert nevezi ki. Tywin gyermekeinek fényes jövőt képzel el: lányát, Cersei-t a koronahercegez, Rhaegarhoz tervezi feleségül adni, aki végül egy másik nőt választ asszonyául. Amikor pedig Jaime, Cersei ikertestvére belép a Királyi Testőrségbe, ezzel lemondva örökségéről, Tywin visszavonul hivatalától és visszatér a Kaszter-hegyre, a családi várba.

Rhaegar herceg azonban hiába házas, szemet vet egy másik nőre: Lyanna Starkra, Eddard Stark húgára és Robert Baratheon jegyesére és elrabolja a lányt. Lord Stark és idősebb fia (Eddard apja és bátyja) a fővárosba utazik és követeli a királytól, hogy térítse észre a fiát, de az helyette kivégezteti őket.

Eddard Stark, Robert Baratheon és mentoruk, Jon Arryn ezután felkelést szervez a király ellen, amihez később több család is csatlakozik. Hadjáratra indulnak, hogy kiszabadítsák Lyannát, de elkésnek: a lányt megölte Rhaegar. Robert haragja fékezhetetlen, megütközik Rhaegar seregeivel, amiben a koronaherceg életét veszti. A felkelés körbezárja Királyvárt, ahol a csata hevében a király védelmére felesküdött Jaime Lannister elvágja az öreg király torkát, ezentúl Királyölőnek nevezik.

Rhaegar csecsemő fiát és feleségét kivégzik a Lannisterek, de öccse, Viserys és Daenerys-szel terhes anyja el tud menekülni. Az asszony belehal a szülésbe, a testvérek egyedül maradnak. Később keletre, a szomszédos kontinensre jutnak, ahol bujdosásban élnek.

Robert Baratheon királlyá koronáztatja magát, Segítőjének Jon Arrynt nevezi ki, felesége pedig Cersei Lannister lesz. A nászéjszakán azonban az örök szerelmének, Lyanna Starknak a nevén szólítja hitvesét, aki egy életre meggyűlöli ezért a királyt.

Ned visszatér Deresbe, ahol nőül veszi halott bátyja jegyesét, Catelyn Tully-t és évekig boldogan él, békében, nyugalomban. 6 évvel később azonban a Greyjoy-család kikiáltja, hogy a székhelyük a Vas-szigetek elválik a Hét Királyságtól, és függetlenek lesznek. Megpróbálják visszaállítani a korábbi királyságuk területét, betörnek Lannisportba és Északra is. Ned újra csatába indul Robert oldalán, leverik a lázadást, és Greyjoy fiát, Theon-t túszként Deresbe viszik.

Még kilenc év telik el, ekkor kezdődik a sorozat Jon Arryn halálával, és Ned Stark Segítőnek való kinevezésével.

A családok

Az első évadban megjelenő fontosabb házak: